Sensitive Extension to Historic Gate Lodge

Our clients were looking for architects in Dittisham to design a sensitive extension to a historic gate lodge

The Old Rectory is a fabulous property on the outskirts of Dittisham on the river Dart, and the estate comprises the main house and a number of historic out buildings; one of which is the beautiful gate lodge. ALA were appointed to design a sensitive extension to the modest building, which sits nestled in small walled courtyard up against the large historic stone wall that borders the orchard.

The single storey extension provides additional living space on the ground floor, and will be constructed on the other side of the garden wall, connected to the existing spaces via a modified window opening in the old wall. The position of the extension beyond the garden wall means that from the approach to the cottage the extension is completely concealed, and doesn’t alter the historic character of the original lodge.

The new extension sits up against the garden wall and opens out into the apple orchard via bi-fold doors, with a modest sunken terrace nestled amongst the trees. The hipped roof keeps the scale of the extension subservient to the historic cottage, and a roof light on the hipped elevation helps to throw natural light back into the existing plan.